dimarts, 10 d’abril del 2012

MESURES TRIBUTÀRIES ESTATALS

El Reial Decret-llei 12/2012, del 30 de març, pel que s’introdueixen diverses mesures tributàries i administratives dirigides a la reducció del dèficit públic, introdueix, entre d’altres, les següents novetats fiscals:


I.- IMPOST SOBRE SOCIETATS (IS)

1.1.- MODIFICACIONS TEMPORALS (exclusivament pels anys iniciats el 2012 i 2013)
- El percentatge màxim a aplicar en l’amortització del fons de comerç és limita a l’1% (abans 5%).
- Es disminueix el límit de les deduccions aplicades al 25% de la quota integra (abans el 35%).
- S’inclou en el límit anterior la deducció per reinversió de beneficis extraordinaris (abans s’aplicava sense límit).
- Pagament fraccionat: s’estableix un import mínim a pagar del 8 % del resultat positiu del compte de pèrdues i guanys i un 4 % si almenys el 85 % dels rendiments procedeixen de rendes en que es pugui aplicar l’exempció prevista als articles 21 i 22 (dividends i rendes procedents de fonts estrangeres), per les empreses que tinguin un volum d’operacions igual o superior a 20 milions d’euros durant els 12 mesos anteriors a la data d’inici del període impositiu. Pel proper pagament a compte del mes d’abril de 2012 els tipus seran del 4 % i 2 % respectivament.


1.2.- MODIFICACIONS AMB CARÀCTER INDEFINIT
- Les despeses financeres derivades de deutes amb entitats del grup, segons els criteris de l’article 42 del codi de comerç, destinades a l’adquisició o aportacions al capital o fons propis d’altres empreses del grup, no es consideraran deduïbles, tret que s’acreditin motius econòmics vàlids.
- Limitació en la deducció de les despeses financeres:
- Les despeses financeres netes (despeses financeres menys ingressos financers) seran deduïbles amb el límit del 30 % del benefici operatiu.
- En qualsevol cas les despeses financeres netes seran deduïbles fins a 1 milió d’euros.
- Les despeses netes no deduïdes, es podran deduir en exercicis posteriors, en un termini màxim de 18 anys.
- Es modifica el règim d’exempció de rendes procedents de transmissió de participacions estrangeres.
- Els dividends de font estrangera o guanys procedents de venda de participacions estrangeres residents en paradisos fiscals, podran no integrar-se a l’impost de societats, tributant a un gravamen especial del 8 %. Aquest gravamen s’haurà d’ingressar passats 25 dies naturals després de l’acord de repartiment de dividends o venda de participacions.
- Llibertat d’amortització: a partir de l’entrada en vigor del present reial decret llei (31/03/2012) es deroga la disposició addicional onzena del text refós de la llei de l’impost de societats i per tant s’elimina la llibertat d’amortització.
- Llibertat d’amortització pendent d’aplicar:
 Les PIMES poden continuar aplicant la llibertat d’amortització en els termes anteriors.
 Per la resta de societats, si compleixen els requisits de la disposició addicional onzena amb el redactat del Reial Decret Llei 6/2010 (manteniment de treballadors), es limita la llibertat d’amortització al 40 % de la base imposable prèvia.
 Per la resta de societat, si compleixen els requisits de la disposició addicional onzena amb el redactat del Reial Decret Llei 13/2010 (sense manteniment de treballadors), es limita la llibertat d’amortització al 20% de la base imposable prèvia.


II.- IMPOST SOBRE LA RENDA DE LES PERSONES FÍSIQUES (IRPF)

A partir de 31/03/2012 s’elimina la llibertat d’amortització per les inversions realitzades en elements nous de l’actiu material fix.


S’estableix una amnistia fiscal temporal pels contribuents d’IRPF, IS i IRNR que no hagin declarat a hisenda béns o drets sempre que en siguin titulars amb anterioritat al 31/12/2010, i que l’Administració tributària no hagi notificat l’inici de procediments de comprovació o investigació.


No s’aplica al diner en efectiu perquè no es pot acreditar la seva titularitat abans de la data límit de 31/12/2012.


L’import a ingressar és el 10 % de l’import o valor d’adquisició dels béns o drets, sense sancions, interessos ni recàrrecs.


S’haurà de presentar una declaració, a la qual s’haurà d’acompanyar la informació que permeti identificar els béns o drets.

Termini: fins el 30/11/2012.


Estem a l’espera que el Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas aprovi una ordre ministerial, que reguli el model de declaració, el lloc de presentació i ingrés, etc.

IV.- ALTRES MODIFICACIONS/MESURES

- Augment de l’impost sobre les labors del tabac.
- Impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua municipal): s’estableix com a potestativa per cada ajuntament la reducció per revisió dels valors cadastrals.
III.- DECLARACIÓ TRIBUTÀRIA ESPECIAL – AMNISTIA FISCAL TEMPORAL

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada