dijous, 26 de maig del 2011

La retenció del talent avui en dia

Si alguna cosa podem dir, actualment, en plena crisi econòmica i laboral, és que s’està deixant de banda el millor de les persones o, fins i tot, a les persones. Conceptes com investigació, desenvolupament, innovació, talent etc. que fins ara s’havia intentat potenciar des de les empreses, han quedat en un segon pla. Les empreses, sobretot les petites i mitjanes empreses, entenen aquests conceptes com aspectes a tenir en compte en èpoques de bonança.


La gestió dels recursos humans, tot i ser entesa per aquestes empreses com a prescindible en temps de rescissió econòmica, pot ser més important fins i tot que en millors èpoques. Tot i la dificultat d’aquestes en la utilització d’aquests tipus d’estratègies, la retenció més que no pas la inversió en nou talent, pot ser una bona alternativa.

Si bé és cert que les grans companyies i organitzacions són les que poden aplicar pràctiques innovadores de recursos humans, la retenció de talent dins d’una empresa és una opció viable i perfectament aplicable a totes les empreses i a tots els nivells. La rigidesa interna i altres sistemes caducs han de ser substituïts per la transparència i les bones pràctiques. La identificació dels treballadors amb més iniciativa, els més implicats o amb més projecció, saber qui aporta què etc. ha d’anar acompanyat d’una distinció, motivació i una potenciació del desenvolupament de les persones. L’empresari ha d’aprendre a premiar el treballador, a mimar-lo. Ha d’incorporar nous sistemes que van més enllà de la retribució.

Cal destacar que la gestió dels recursos humans no és fàcil i que s’ha d’anar cultivant de manera continuada i sense pressa. Les empreses que en l’actual moment han optat per aplicar polítiques d’aquest tipus s’han trobat amb pocs resultats. Són empreses que abans de la crisi tampoc tenien en compte aquest tipus d’estratègies. Per contra, quan la conjuntura econòmica millori seran aquestes mateixes les que més opcions tindran de perdre capital humà.

El factor humà crea un valor diferencial enfront als competidors i pot arribar a ser el millor coneixedor dels punts forts i dèbils d’una empresa. Així doncs, la retenció de talent és la millor inversió que una empresa pot fer, entenent aquest talent com a base del seu coneixement i competitivitat.



Montse Anglada
Àrea Ocupació UIER

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada