dijous, 3 de maig del 2012

AVANTPROJECTE DE LLEI DE MESURES DE LLUITA CONTRA EL FRAU FISCAL

El passat 13 d’abril de 2012 el Consell de Ministres del Govern Espanyol va aprovar l’avantprojecte de llei de mesures de lluita contra el frau fiscal.

Tot i que es tracta d’un avantprojecte (que posteriorment s’haurà de convertir en un projecte de llei i finalment en una llei aprovada pel Congrés dels Diputats), i que, per tant, encara NO ESTÀ EN VIGOR, a continuació n’expliquen les principals mesures que previsiblement introduirà:


LIMITACIÓ ÚS EFECTIU EN OPERACIONS EMPRESARIALS/PROFESSIONALS

Es limiten els pagaments en efectiu a quantitats inferiors a 2.500 €.
Aquesta limitació s’aplicarà a:

- Operacions realitzades entre empreses i/o professionals.
- Operacions realitzades per persones físiques amb empreses i/o professionals.
- No s’aplicarà a les operacions realitzades exclusivament entre particulars.
- No s’aplicarà a operacions realitzades amb entitats de crèdit.

El límit s’augmenta a 15.000 € quan el pagador sigui un particular no resident.

Seran subjectes infractors tant el pagador com el receptor del pagament, i s’exonerarà de sanció al subjecte que voluntàriament comuniqui el pagament en efectiu a l’administració en els 3 mesos d’haver-se produït el pagament.


S’estableix una sanció per incompliment tant pel pagador com pel receptor del 25 % del valor del pagament satisfet en efectiu.


MESURES ASSOCIADES A LA REGULARITZACIÓ EXTRAORDINÀRIA

Es crea una nova obligació d’informar sobre comptes i valors situats a l’estranger. Les rendes descobertes que no hagin estat declarades s’imputaran a l’últim període impositiu d’entre els no prescrits.

EXCLUSIÓ RÈGIM DE MÒDULS

S’estableix l’exclusió del règim d’estimació objectiva per aquells empresaris que facturin menys del 50 % de les seves operacions a particulars, i que tinguin un volum de rendiments íntegres de l’any anterior superior a 50.000 €. Les activitats susceptibles d’exclusió són les afectades per la retenció de l’1 %.

AMPLIACIÓ RESPONSABILITAT SUCCESSORS DE SOCIETATS

Per evitar el buidament patrimonial de les societats que hagin de ser liquidades, s’amplia la responsabilitat dels seus successors a les percepcions patrimonials rebudes amb anterioritat a la liquidació formal.


Actualment la responsabilitat només afecta a la quota de liquidació que rep el soci quan s’extingeix la societat.


NOU SUPÒSIT DE RESPONSABLE SUBSIDIARI PER RETENCIONS O REPERCUSSIONS

Els administradors de societats que presentin de manera reiterada declaracions per retencions o tributs repercutits sense procedir a l’ingrés del deute tributari, seran responsables subsidiaris del pagament de la mateixa quan es pugui acreditar que no existeix intenció real de pagar.


Es considerarà que no hi ha hagut ingrés quan existeixin ingressos parcials l’import dels quals no sigui significatiu respecte al deute declarat.


PROHIBICIÓ DISPOSAR IMMOBLES SITUATS EN SOCIETATS

En el procediment de recaptació, a més a més d’embargar les accions de la societat de les que sigui titular l’obligat tributari, es podrà impedir que es transmetin els immobles existents en l’esmentada societat.


Es pretén així evitar la despatrimonialització fraudulenta produïda per la transmissió d’immobles ostentats directament, a través d’una societat controlada per l’obligat tributari.


INVERSIÓ SUBJECTE PASSIU EN OPERACIONS IMMOBILIARIES

S’estableix la inversió del subjecte passiu en els supòsits de renúncia a l’exempció de l’IVA vinculada a les següents operacions immobiliàries:


- Transmissions de terrenys rústics.
- Segons o ulteriors vendes d’edificacions


Per tant, el subjecte passiu només podrà deduir-se l’IVA suportat si acredita que ha ingressat l’IVA repercutit.


DISTINCIÓ QUOTES SUPORTADES ABANS/DESPRÉS AUTO DE CONCURS

En l’IVA es distingiran les operacions realitzades abans i després de l’auto de declaració de concurs. Es presentaran dues autoliquidacions diferents, per reflectir separadament les quotes suportades abans i després de la declaració de concurs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada