dijous, 16 de febrer del 2012

Reforma Laboral

LA REFORMA DEL MERCAT DE TREBALL


Real Decreto-ley 3/2012, de 10 de febrero, de medidas urgentes para la reforma del mercado laboral.

La Reforma Laboral aprovada aquest divendres 10 de febrer pel govern vol afavorir la competitivitat de les empreses, la contractació de llocs de treball i l’ocupació estable.


Les claus principals fan referència a la negociació col•lectiva, la flexibilitat interna com alternativa a l’acomiadament, el foment de la contractació indefinida, la flexibilitat externa i la millora de l’ocupabilitat dels joves.


Contracte per la formació


Contracte orientat a les persones que no tinguin la qualificació professional reconeguda pel sistema de formació professional per l’ocupació o pel sistema educatiu requerida per la realització del contracte en pràctiques.


 Es realitzarà amb persones de 16 a 25 anys (provisionalment es podrà realitzar amb persones fins 30 anys fins arribar a una taxa d’atur inferior al 15%; el contracte nou de formació anterior ja permetia l’edat fins a 30 anys durant 2013)


 La duració del contracte serà de un a tres anys (la última novetat era de fins a 2 amb possibilitats a 3). Es podrà modificar per conveni si és entre 6 mesos i 3 anys.


 Salari es pagarà segons conveni i tenint en compte el treball efectiu sempre i quant no sigui inferior a SMI


 Bonificació del 100% a les quotes empresarials per contingències comunes i professionals (empreses de menys de 250 treballadors) i de 75% ( en empreses de més de 250 treballadors)


 En cas de pròrroga la bonificació serà durant tot el període.


 Els contractes que es transformin en indefinits tindran, a més a més, una reducció a la quota empresarial a la seguretat social de 1500 euros a l’any, durant 3 anys, en els homes i 1800 a les dones.


Autònoms i petites i mitjanes empreses


 Es crea el contracte de suport als emprenedors. Beneficiaris les empreses de menys de 50 treballadors que generin ocupació mitjançant contractes indefinits a jornada completa.


 Tindrà un període de prova d’un any amb la qual cosa, en cas d’acomiadament, no hi haurà indemnització


 Incentius fiscals: 3000 euros si la persona és menor de 30 anys


 Addicionalment si la persona cobra l’atur, l’empresa tindrà una deducció fiscal equivalent al 50% de la prestació d’atur que li falti per cobrar en el moment de la contractació, amb un límit de 12 mesos. Sempre i quant la persona hagi cobrat 3 mesos de la prestació.


 Si la persona contractada té entre 16 i 30 anys o més de 45, l’empresari tindrà dret a bonificacions a la Seguretat Social


 Bonificació de les quotes a la Seguretat Social en la transformació en indefinits de contractes de relleu, formació o substitució per anticipació de l’edat de jubilació (la última reforma ja ho bonificava sense el límit dels 50 treballadors fins el 31/12/2011)


Flexibilitat interna


 S’incrementa la flexibilitat de les empreses per poder-se adaptar al cicle econòmic i evitar acomiadaments.


 Quan hi hagin causes econòmiques, tècniques i organitzatives, per acord entre empresa i representants dels treballadors, es podrà decidir inaplicar les condicions de treball previstes en el conveni col•lectiu aplicable. (se suprimeix la “coletilla” de la última reforma que autoritzava a tots els canvis però després ‘un procés molt llarga de negociació)


 (En el cas espanyol, l’Estatut dels treballadors ja permet un acord entre empresari i treballador per modificar les condicions però es tracta d’anarmés enllà i facultar a les empreses en crisis per la inaplicació de les condicions pactades en àmbits supraempresarials.



Acomiadament


 Es redueix la indemnització per acomiadament de 45 dies per any treballat a 33 dies per any per tots els treballadors amb un màxim de 2 anys de salari.


 En els casos dels contractes formalitzats anteriorment a aquesta reforma, s’aplicarà la indemnització dels 45 dies fins el moment de la reforma i 33 dies a partir de la reforma.


 Es concreten i es clarifiquen les causes per acomiadament objectiu que dona lloc a una indemnització de 20 dies per any treballat.





Montse Anglada Guillamet
Responsable Àrea d’Ocupació

En aquest link trobareu sencer el BOE on es publica la Reforma Laboral:
http://www.mediafire.com/?9vlfhm36z2anhmb 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada