divendres, 17 de maig del 2013

Setmana Santa: Electricitat gratis. Un calvari per les renovables.


Sabieu que des del 23 de març, hi ha hagut dies que l'electricitat ha sortit de franc?
El sistema elèctric està basat en el que s'anomena el pool elèctric. El pool és el mercat majorista d’electricitat i en aquest mercat els productors ofereixen l'electricitat que generen als possibles compradors: els comercialitzadors d’energia. A través del sistema de cassació, s'acorda el volum total d'energia a intercanviar i el preu que es pagarà per aquesta.
Aquest mercat funciona de manera marginal, això significa que l'últim generador a entrar fixa el preu de tots els participants. El sistema és pervers per sí mateix. En primer lloc entren les tecnologies més barates, les hidràuliques i les nuclears. Més tard, si amb l'energia que oferten no és suficient, entren les renovables, i a mesura que falta energia per a cobrir la demanda, la resta de tecnologies: les tèrmiques convencionals, les de fuel i finalment les centrals més cares, les de cicle combinat. Doncs bé, el preu que han marcat aquestes últimes, serveix de referència a la resta de participants, a les grans hidràuliques, a les nuclears i a la totalitat dels participants. Els guanys per alguns generadors són enormes.
Els forts temporals de vent i pluja de les darreres setmanes i especialment al voltant de la Setmana Santa han provocat que la major part de la demanda elèctrica s'hagi cobert amb la generació hidràulica i eòlica. D'aquesta manera, no ha estat necessari que les tecnologies que marquen el preu entressin en el mercat de cassació, no han tingut oportunitat de marcar el preu i per tant, han provocat que el preu final sigui zero. Aquestes darreres setmanes, hi ha hagut dies que el pool ha estat pràcticament a zero, per exemple els dies 29 de març i 1 d'abril durant més de deu hores seguides. El dia 9, pràcticament durant dotze hores, les elèctriques convencionals no han cobrat per la seva producció!
Segons les dades de REE (Red Eléctrica de España), en el que portem d'any, l'energia renovable ha estat la primera font d'electricitat a la península. De fet segons el mateix operador del sistema, entre l’1 i el 5 d'abril, un 29,6% del total d’energia el van aportar les hidràuliques, i un 19,3% les eòliques. Per aquesta raó, els partidaris de les energies procedents de fonts renovables, defensen que aquestes tecnologies en lloc de suposar un sobrecost pel sistema, són les que han provocat la baixada del preu d’electricitat aquest mes d'abril. En efecte, durant aquest mes, d’un total de 720 hores, 211 hores el preu ha estat a zero euros. Tot i això, aquí hi ha la gran paradoxa: el sistema ha limitat la producció d'energia eòlica bàsicament per la baixada de la demanda, la forta càrrega nuclear i també pel gran volum d'aigua.
Durant el que portem d'any, les limitacions a la generació procedent del vent, han retallat la seva aportació al sistema en pràcticament un milió de kWh, un 3% de la producció del sector. Això es podria valorar en, aproximadament, 80 milions d’euros. Aquests 80 milions haurien sortit del vent i podrien contribuir a disminuir el dèficit tarifari o abaixar un pensament més el preu final de l'electricitat.
A partir del mes de març, i especialment durant el Divendres Sant, i la Setmana Santa, Red Eléctrica va aturar la producció eòlica, limitant-la a pràcticament simbòlica. Començava aquells dies un calvari per les renovables i una baixada del preu final de l'electricitat. En tota la història del mercat liberalitzat d'electricitat, creat el 1998, aquest mes d'abril ha estat el que ha registrat el segon preu més baix, només superat pel mes de març del 2001. Hauríem d’exigir que aquest calvari per les renovables es traslladés en baixades de preus per a la resta de clients, el sistema i l'economia d'aquest petit país ho agrairia.

Lluís Sabata

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada